
Joris van Londen
Smaakmaker
Start Achterhoekse limoncello
Achterhoekse Limoncello bestaat sinds Koningsdag 2021. Op deze nationale feestdag kwam Roel bij Joris proeven van zelfgemaakte limoncello en arancello. Allebei smaakten ze verrukkelijk. Roel en Joris raakten aan de praat. Gevoed door de stralende voorjaarszon waren ze er snel uit. Limoncello handgemaakt in de Achterhoek: Achterhoekse Limoncello!
Uitbreiding van de familie
De handen ineengeslagen liep de hobby vlot uit de hand. Met Italiaans temperament gingen Joris en Roel meer limoncello en arancello maken. Naar goed Italiaans gingen hun families meehelpen. Opa Keup in de productie en vader Rob als bezorger. Binnen een mum van tijd waren met Achterhoekse handen duizenden flessen Geale Goud en Oerend Oranje gebotteld, gelabeld en bezorgd.
Lekkerste van Nederland
Misschien komt uit de Achterhoek nu wel de puurste en zachtste limoncello en arancello van heel Nederland. Niet voor niets zijn de likeuren van Achterhoekse Limoncello bekroond met internationale prijzen. Mis de smaak van Geale Goud en Oerend Oranje niet en proef het zelf.
Joris en Roel zijn de makers van Achterhoekse Limoncello. Joris is de chef van de twee. Hij bewaakt de kwaliteit, hygiëne en veiligheid tijdens het maakproces. Gepassioneerd en vastberaden zorgt hij dat in elke fles onze herkenbare smaak zit. Daarbij krijgt hij hulp van Roel, die ook met liefde de handen uit de mouwen steekt en schilt. Omdat je alleen zo echt smaakvol reuring maakt over Geale Goud en Oerend Oranje.
Smaakmaker
Reuringmaker
Wil je meer ontdekken over de makers van Achterhoekse Limoncello? Lees dan de blogs van Joris, Roel en hun opa en vader. Bekijk ook de Instagram Reels. Met de blogs en reels krijg je toegang tot unieke kijkjes achter de schermen.
In onze productiekeet in Loerbeek maken wij Achterhoekse Limoncello helemaal met de hand. Samen met opa laat Joris niets aan het toeval over om te komen tot de lekkerste likeuren. Benieuwd hoe ze dat doen? Bekijk deze 5 stappen en ontdek hoe wij ambachtelijk limoncello maken:
Opa noemt de eerste stap direct de belangrijkste bij limoncello maken. Of zoals hij het zelf zegt: “Het geheim van heel goede limoncello is dat je de citroenen uiterst zorgvuldig schoon maakt.” Hetzelfde geldt voor de sinaasappels. En natuurlijk vergeten we niet om de citrussen na het wassen te drogen.
“Schillen doe je met de hand!” Opa laat er geen misverstand over bestaan. Samen met kleinzoon Joris schilt hij de citroenen en sinaasappels met de hand. Stuk voor stuk. Per batch duizenden achter elkaar. Soms helpen vader en zoon Rob en Roel een handje. Het resultaat: flinterdunne schillen voor de lekkerste limoncello en arancello.
Geduld is een schone zaak. Opa geniet van de weken waarin de smaken van de schillen zich volledig vermengen met pure alcohol. “Door het mengen ontstaat een prachtige kleur”, aldus Keup. Elke dag roert hij met liefde door de vaten. Om het mengproces nog net dat kleine beetje extra kwaliteit te geven.
Opa laat graag zien hoe limoncello wordt gemaakt. “Máár hét geheim van onze Achterhoekse Limoncello mag ik van mijn kleinzoon niet onthullen”, zegt opa. Wat hij wel kan verklappen: “Een speciaal recept met Achterhoeks bronwater zorgt voor onze pure en stroperig zachte smaak. Probeer het vooral zelf.”
Elke batch keurt opa zelf. Alleen als de kwaliteit aan zijn prijswinnende maatstaven voldoet, gaan we bottelen. Het bottelen doet opa met een koekjestrommel die door hemzelf is omgetoverd tot flessenvulmachine. Daarnaast staat de door hem ontwikkelde flessendopmachine om de dop volautomatisch op de fles te doen. Zelf haalt opa geregeld de dop eraf: “Ik pak ’s avonds graag onze limoncello als borreltje uit de vriezer. Heerlijk met een kaasplankje erbij!”