Actie

Voor opa Keup geen geraniums maar limoncello

22 januari 2022

team limoncello

Leeftijd is maar een getal. Dat bewijst Keup Derksen. De opa van Joris van Londen dartelt bijna dagelijks fluitend door de productiehal van Achterhoekse Limoncello. Schillen, roeren, bottelen, föhnen, stickeren en inpakken: opa beheerst limoncello maken tot in detail.

“Joris maakte de eerste flessen limoncello alleen”, zegt Keup. “Bij zijn ouders in het schuurtje in de achtertuin. Maar al snel kwam hij langs met een vriendelijk verzoek. Of ik in mijn garage plek had om een pallet op te slaan. Het blijft toch je kleinzoon, hè. Dus ik heb er maar mee ingestemd.”

“Vanaf dat moment liep de productie verder uit de hand. De aantallen namen fors toe en het schuurtje van zijn ouders werd te klein. Joris had extra handen en een grotere werkruimte nodig. Voor allebei was hij bij mij aan het juiste adres.”

‘Het blijft toch je kleinzoon, hè. Ik heb er maar mee ingestemd’

“Ik had weinig bedenktijd nodig. Als mijn kleinzoon samen met Roel zo’n mooi product maakt, help ik graag. De ondernemersdrift van Joris herken ik. Ik heb zelf ruim 30 jaar een installatiebedrijf gehad. Ondernemen zit in onze familie. Ik vind het nog steeds leuk.”

“Tijd speelt voor mij geen rol tijdens het limoncello maken. Ik doe niet mee aan een mentaliteit van 8 uurtjes per dag draaien. Moet er geproduceerd worden, dan wordt er gestampt. Dan kijk ik niet op een uurtje meer.”

“In deze hobby kan ik heerlijk mijn ei kwijt. Vaten maken, pompen en kranen aansluiten: ik vind er zelfs mijn vroegere vak in terug. En laten we eerlijk zijn: de jongens hebben allebei twee linkerhanden. Ze kunnen extra technisch inzicht goed gebruiken.”

‘De jongens hebben allebei twee linkerhanden’

“Tijdens het productieproces is zorgvuldigheid heel belangrijk. We maken alles met de hand. Elke fles controleren we tot in detail. Zodat we zeker zijn van de hoogste kwaliteit. Datzelfde geldt voor het inpakken. Dat lijkt een simpele klus, maar een foutje is zo gemaakt. Daarom loop ik elke bestelling altijd nog een keertje na.”

“Zelf geniet ik ook van Achterhoekse Limoncello. Ik pak het ’s avonds graag als borreltje uit de vriezer. Heerlijk met een kaasplankje erbij! Oma en ik komen Geale Goud en Oerend Oranje ook in restaurants en slijterijen tegen. Jazeker, we laten onszelf nog graag verwennen.”

‘Met oma vorm ik het vaste testpanel bij een nieuwe batch’

“Wist je trouwens dat oma ook meehelpt? Thuis op de bank doet ze op haar schoot de elastiekjes om de halskaartjes. Oma keurt ook altijd de nieuwe batch. Ze vormt samen met mij het vaste testpanel. En vergeet niet de ontelbare keren dat ze ons broodjes gezond en ontbijtkoek met koffie heeft gebracht.”

“Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht op mijn leeftijd nog zo’n avontuur mee te maken. Ik geniet er volop van. Door Achterhoekse Limoncello blijf ik jong en fit. Ik krijg soms te horen dat Joris het maar mooi getroffen heeft met mij. Maar ik heb nog vijf andere kleinkinderen en die sla ik echt niet over, hoor.”

AchterhoeksTwee flessen achterhoekse limoncello
Meld je aan voor de nieuwsbrief en mis niks van Achterhoekse Limoncello