Smaak

Joris smasht raak met Achterhoekse Limoncello

10 januari 2022

Joris met fles limoncello

Even voor zijn tennisracket op pad. Meer ging Joris van Londen niet doen. Nooit gedacht dus dat die ene middag vroeg in het voorjaar van 2021 zijn leven zou omgooien. Hoe hij via een tennisracket bespannen uitgroeide tot smaakmaker van Achterhoekse Limoncello? Dit is het verhaal van Joris.

,,Het was midden in een corona lockdown’’, zegt Joris. In het dagelijks leven is hij treinverkeersleider bij ProRail. ,,Ik wilde mijn tennisracket laten bespannen en kreeg de tip om langs te gaan bij een Arnhems adresje. Bij binnenkomst daar rook ik de geur van citroen. Degene die mijn racket ging bespannen, maakte zelf limoncello. Hij vertelde over zijn hobby en ik dacht direct: dat kan ik ook!”

“Op weg naar huis heb ik meteen een kistje citroenen gekocht. Ik ben het zelf gaan proberen. Al snel vond ik mijn smaak best lekker. Vrienden en familieleden kwamen proeven en vonden het zelfs verdomd lekker. In mijn familie drinken veel mensen limoncello, dus hun feedback was een goed teken.”

‘Op weg naar huis heb ik meteen een kistje citroenen gekocht’

“Ik besloot om 50 flesjes aan te schaffen en te gaan bottelen. Op Koningsdag kwam Roel bij mij langs om een flesje te kopen. Hij zag mij in de zon chillen met schillen. Limoncello gemaakt in de Achterhoek leek hem gaaf om aan de man te brengen. We raakten aan de praat. Niet veel later was Achterhoekse Limoncello geboren.”

“Nadat de limoncello was goedgekeurd ging ik ook andere soorten citrussen uitproberen. Arancello, de variant met sinaasappels, kwam als winnaar uit de bus. Roel had voor beide smaken namen bedacht: Geale Goud en Oerend Oranje. Namen die passen bij Achterhoekse likeuren.”

“Ook met onze smaken doen we recht aan de Achterhoek. Ik heb gezorgd voor een alcoholpercentage van 30%. Ons spul moet stevig zijn. We komen uit een regio waar mensen de mouwen opstropen. Waar ze tegen een stootje kunnen. Zeker ook als dat door de mond gaat.”

‘Ons spul is stevig; Achterhoekers kunnen tegen een stootje’

“Wat het geheim van de smaakmaker is? Dat kan ik niet verklappen. Maar alles valt of staat met verse citrussen, pure smaken en weinig suikers. We werken niet voor niets ambachtelijk. Daardoor proef en ruik je de smaak van de citrus het beste. We stoppen er echte liefde in. Het moment waarop ik een nieuwe batch keur en die hemelse geur weer naar mij toekomt, blijft onbetaalbaar.”

“Net zo onbetaalbaar is samenwerken met opa. Wie doet er nu zoiets leuks met zijn opa? Opa is een kei in techniek. Zelf heb ik twee linkerhanden. Hij vult mij in de productiehal echt aan. Om te blijven verbeteren, heb ik hem nodig. Sterker nog, zonder opa was het nooit gelukt. Zijn muziekvoorkeur voor Duitse schlagers neem ik voor lief. Dat Helene Fischer zijn favoriete zangeres is, snap ik beter.”

‘Wie doet er nu zoiets leuks met zijn opa?’

“Ik vind het geweldig dat mensen genieten van onze likeuren. En dat restaurants en slijterijen Geale Goud en Oerend Oranje niet willen missen in hun assortiment. Ik hoop straks iedereen in de Achterhoek blij te maken met onze smaken. En misschien zelfs wel daarbuiten. Sommige limoncello diehards zeggen dat Achterhoekse Limoncello hun nieuwe favoriet is. Dan doen we toch iets goeds.”

AchterhoeksTwee flessen achterhoekse limoncello
Meld je aan voor de nieuwsbrief en mis niks van Achterhoekse Limoncello