Limoncello
maken

De Achterhoekse Limoncello manier!

Limoncello maken

Zelf limoncello maken

Wist je dat wij van Achterhoekse Limoncello zelf onze limoncello maken? Wat ons uniek maakt, is dat we zowel de limoncello als arancello helemaal in eigen beheer maken.

Wil jij ontdekken hoe wij limoncello maken? Vooruit, opa Keup is de beroerdste niet! Hieronder deelt hij in 5 stappen hoe het limoncello maken in z'n werk gaat. 

Limoncello maken citroenen wassen
Limoncello maken schillen van citroenen
Limoncello maken dagelijks roeren

Limoncello maken in 5 stappen

Je eigen limoncello maken? Dat doe je zo!

Stap 1: Was en droog de citroenen

Opa noemt de eerste stap direct de belangrijkste bij limoncello maken. Of zoals hij het zelf zegt: “Het geheim van heel goede limoncello is dat je de citroenen uiterst zorgvuldig schoon maakt”. Hetzelfde geldt voor de sinaasappels. Vergeet niet om de citrussen na het wassen te drogen.

Stap 2: Schil de citroenen met de hand

 “Schillen doe je met de hand!” Opa laat er geen misverstand over bestaan. Samen met kleinzoon Joris schilt hij de citroenen en sinaasappels met de hand. Stuk voor stuk. Per batch duizenden achter elkaar. Soms helpen vader en zoon Rob en Roel een handje. Het resultaat: flinterdunne schillen voor de lekkerste limoncello en arancello.

Stap 3: Meng de schillen met pure alcohol

Geduld is een schone zaak. Opa geniet van de weken waarin de smaken van de schillen zich volledig vermengen met de pure alcohol. “Door het mengen ontstaat een prachtige kleur”, aldus Keup. Elke dag roert hij met liefde door de vaten. Om het mengproces nog net dat kleine beetje extra kwaliteit te geven.

Stap 4: Achterhoeks bronwater

 Opa geeft je graag tips voor zelf limoncello maken. “Maar hét geheim van onze Achterhoekse Limoncello mag ik van mijn kleinzoon niet onthullen”, zegt opa. Wat hij wel kan zeggen: “Een speciaal recept met Achterhoeks bronwater zorgt voor onze pure en stroperig zachte smaak. Probeer het vooral zelf!” 

Stap 5: Geniet met een kaasplankje erbij 

Elke batch keurt opa Keup. Alleen als de kwaliteit aan zijn prijswinnende maatstaven voldoet, gaan we bottelen. Het bottelen doet opa met een koekjestrommel die door hemzelf is omgetoverd tot flessenvulmachine. Daarnaast staat de door hem ontwikkelde flessendopmachine om de dop volautomatisch op de fles te doen. Zelf haalt opa geregeld de dop eraf: “Ik pak het ’s avonds graag als borreltje uit de vriezer. Heerlijk met een kaasplankje erbij!” 

Je huisgemaakte limoncello is nu op smaak en klaar!

 Serveer je limoncello koud uit de koelkast of ijskoud uit de vriezer. Salute!

Limoncello maken
welke alcohol?

Extra alcoholtip voor de lekkerste limoncello

Limoncello maken vereist neutrale alcohol van heel hoge kwaliteit. Onze tip: gebruik net als Achterhoekse Limoncello pure alcohol. Onze pure alcohol heeft een alcoholpercentage van 96%. Daardoor absorbeert de smaak van citroenen verreweg het beste. 

Wodka is een alternatief om limoncello te maken in je eigen keuken. Ook wodka heeft een neutrale smaak, maar een lager alcoholpercentage dan pure alcohol. Je limoncello wordt daardoor milder.

Wat heeft jouw voorkeur: pure alcohol of wodka? Wij zijn echte likeurliefhebbers en gaan natuurlijk voor pure alcohol! Wat je voorkeur ook is: investeer in kwaliteitsalcohol. Dit zorgt voor de meest aromatische en smaakvolle limoncello.  

Wat kun je maken met limoncello
Wat kun je
maken met limoncello?

Met limoncello kun je veel meer behalve gezellig borrelen. Je maakt met Achterhoekse Limoncello namelijk ook de blits in de keuken. Onze citroenlikeur voegt een heerlijke smaak toe aan desserts als tiramisu en panna cotta. Geale Goud geeft ook een verfrissende touch aan sauzen voor vis- of kipgerechten. Vergeet niet onze likeur van sinaasappels. Oerend Oranje geeft een verrukkelijke twist aan dressings, gebakken en cakes. 

Van zoet tot hartig: met Achterhoekse Limoncello maak je culinair indruk. Super handig wanneer vrienden en familie over de vloer komen op verjaardagen en feestdagen. 

Bekijk hier de lekkerste limoncello cocktail recepten

Liever limoncello kopen?

Van het wassen van de onbespoten biologische citroenen en sinaasappels tot en met het bottelen van de flessen Geale Goud en Oerend Oranje. Bij Achterhoekse Limoncello wordt alles ambachtelijk gemaakt. En we zijn ook nog eens echt familiebedrijf!

Onze limoncello en arancello produceren we in de omgebouwde schuur van opa Keup. Tijdens het productieproces ziet opa er hoogstpersoonlijk op toe dat elke stap zo schoon en zorgvuldig mogelijk gebeurt. De hoogste hygiëne en kwaliteit zijn hem heilig.

Heb je zin gekregen in een glaasje limoncello, maar staat jouw zelfgemaakte limoncello nog te rijpen? Of heb simpelweg geen tijd of zin om het hele proces van zelf limoncello maken te doorlopen? Koop dan een fles Achterhoekse limoncello in onze webshop.