Alles over limoncello
Alles over

Limoncello

Maak kennis met de zonnige wereld van limoncello. Elke slok van deze zomerse likeur neemt je mee op reis naar la dolce vita in Italië. En dat vanuit de Achterhoek! 

Op deze pagina leer je alles over limoncello. Je leest over de oorsprong van limoncello, hoe je deze likeur het beste kunt drinken en je krijgt mixtips om de lekkerste cocktails zelf te maken.

Wij zijn je gids door de citroenovergoten smaken. Scrol snel door en ontdek alle geheimen van deze heerlijke Italiaanse traditie. Salute met limoncello!

Limoncello prijswinnaar
Alles over limoncello met Roel en Joris

Wat is limoncello?

Limoncello is een likeur die bestaat uit een mix van pure alcohol en de schillen van citroenen. Aan deze mix wordt na zo’n 3 à 4 weken water en suiker toegevoegd. Zo ontstaat de stroperige likeur met een unieke gele kleur.

Limoncello komt oorspronkelijk uit het zuiden van Italië. Limoncello werd vroeger gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento. Nu wordt limoncello ook gemaakt met citroenen uit andere regio’s, zoals Sicilië. 

Hoe drink je limoncello?

De beste manier om een limoncello te drinken? IJskoud! Limoncello smaakt het best op een temperatuur van 4 à 5 graden. Om deze ideale drinktemperatuur te krijgen, leg je limoncello in de vriezer. Heb je ook speciale limoncello-glaasjes? Leg deze dan ook even kort in de vriezer en proost op het leven!

Wist je trouwens dat de Italianen zeggen dat limoncello goed is voor je spijsvertering? Om je spijsvertering te verbeteren, drink je limoncello na het eten. Juist ja, als digestief. 

Waar en door wie limoncello voor het eerst in Italië werd gemaakt, daar zijn de meningen over verdeeld. Waar de lekkerste limoncello in Nederland wordt gemaakt, daar is geen twijfel over mogelijk: de Achterhoek!

Dat komt doordat Achterhoekse Limoncello wordt gemaakt van onbespoten biologische citroenen van Sicilië. De citrussen zijn vers en vol van smaak door het zonovergoten mediterrane klimaat en de vruchtbare vulkanische grond. Citroenen van Sicilië hebben een aromatische schil die zorgt voor de kenmerkende stroperigheid.


Zijn limoncello en citroenbrandewijn hetzelfde?

Limoncello wordt soms verward met citroenbrandewijn. Vergis je niet: citroenbrandewijn en limoncello zijn niet hetzelfde. Citroenbrandewijn is een typisch Nederlands alcoholisch drankje, terwijl de oorsprong van limoncello in Italië ligt. Net als limoncello wordt citreoenbrandewijn gemaakt van alcohol en citroenschillen, maar aan de Nederlandse likeur worden kruiden en karamel toegevoegd. Hierdoor ontstaat een donkere kleur en andere smaak. Het alcoholpercentage van citroenbrandewijn is lager dan dat van limoncello. 

Limoncello maken

Limoncello maken

Wil je ontdekken hoe je limoncello maakt? Wij zijn de beroerdste niet en vertellen je graag de fijne kneepjes van het vak. Bekijk hoe je goede limoncello maakt en wordt een echte limoncello-chef: tips voor zelf limoncello maken

Cocktail recepten voor limoncello, arancello en bloedarancello

Recepten met limoncello

Met limoncello kun je de lekkerste cakes maken. Limoncello gaat heel goed samen met gember en chocolade. Ga jij binnenkort ook een limoncello cake, taart of tartelettes bakken? Of wat dacht je van een overheerlijke Italiaanse tiramisu met limoncello? Liever een ander spectaculair limoncello dessert op tafel zetten, maak dan eens citroencrêpes met limoncello

Met limoncello maak je de lekkerste cocktails. Citroen is één van de meest gebruikte cocktailingrediënten. Limoncello geeft een pittige frisheid die je cocktail tot leven brengt. Maak een Limoncello Spritz door limoncello te mixen met prosecco, munt en citroen. Of maak een Scroppino en mix limoncello met prosecco en vanille-ijs samen in een blender. Onze top recepten zien? Kies je favoriete limoncello cocktail!

Bekijk meer cocktailrecepten en probeer ze uit

Achterhoekse Limonello in doetinchem

Limoncello

Maken, drinken en genieten

Wil jij de lekkerste limoncello kopen van Nederland? Die limoncello maken wij in de Achterhoek. Helemaal op ambachtelijke wijze van onbespoten en biologische Siciliaanse citrussen. Bestel onze prijswinnende limoncello in de webshop en vier met vrienden en familie het leven!

Fles limoncello en arancello
Joris en roel met fles limoncello en aranchello
AchterhoeksTwee flessen achterhoekse limoncello
Wil je nieuwe limited likeuren, lekkere cocktail recepten en heerlijke acties niet missen? Meld je aan voor de nieuwsflits!